podcast logo

Lytt til Konfliktrådspodden

For deg som vil vite mer om det som skjer når noen møtes ansikt til møtes ansikt til ansikt hos konfliktrådet. Det er ikke alltid det er noe å mekle om, men det er alltid noe å snakke om.

Hør spennende samtaler om hva gjenopprettende prosess er, og om hvordan ulike konflikter kan snakkes om i konfliktrådet. Det kan dreie seg om både sivilie og strafferettslige saker. Felles for dem alle, er et ønske om å finne en løsning alle kan godta.

Hvordan kan vi snakke med familier hvor det har vært vold i nære relasjoner - eller hvordan tar vi tak i mobbing blant ungdom? Dialogen i Konfliktrådet kan gi gode løsninger, enten det dreier seg om lovbrudd eller sivile konflikter.

 

Hvordan høre på Konfliktrådspodden?

Det er mange måter å høre på podcasten på. Du kan:

 

Dette handler podcasten om:

1. Gjenopprettende prosess: er betegnelsen på metoden som konfliktrådets 550 meklere bruker i møter der noen har noe uoppgjort seg imellom. Noen trenger å be om unnskyldning, andre trenger å bli trygge igjen – og alle trenger å snakke sammen. Gro Rossland forteller om metoden. 

2. Vold: Blir du slått ned på byen en sen kveld, er voldsmannen den siste du vil møte. Eller er det nettopp han du trenger å møte? Trenger du å møte han? Morten Rønne forteller hva som skjer i meklingsrommet i voldssaker. 

3. Mobbing: Ei jente i 9. klasse uteblir fra skolen. Årsaken er mobbing fra ei annen jente i klassen. Skolen spør om konfliktrådet kan ta saken.  Helle Rånes forteller hva som skjer i meklingsrommet i mobbesaker. 

4. Vold i nære relasjoner: Et ungt foreldrepar er i ferd med å skille lag. Under en krangel dytter han henne så hun blir lettere skadet. De møtes igjen i konfliktrådet. Det er ikke noe å mekle om, men mye å snakke om. Kjersti Lilloe-Olsen forteller om avtalene i saker med vold i nære relasjoner. 

5.Tyveri/underslag: Et helt miljø blir skadelidende når det stadig blir borte penger fra de eldre på et sykehjem.  Det holder ikke med tilbakebetaling da de utro tjenerne blir tatt. Et helt miljø må repareres. Grete Stabekk forteller om prosessen ved tyveri og underslag. 

6. Ungdomsstraff/ungdomsoppfølging: Erik på 16 år er en av mange ungdommer som har fått ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging. Ved siden av å møte ungdommen han skadet en sein kveld, må han oppfylle en ungdomsplan med ulike krav til hverdagen. Ungdomskoordinator Maren Dyrdal Nielsen forteller om hvordan hun jobber med ungdom for å få dem til å slutte med kriminalitet. Å gjenopprette tillit til familie, system og framtida er viktige ingredienser.

7. Nabokonflikter: En hund som hopper over gjerdet til naboen og skremmer barnebarnet som er på besøk der, ender i en vond nabokonflikt. Å ikke hilse på naboen er slitsomt, så de bestemmer seg for å møtes i konfliktrådet. Lars Otto Justad forteller hvordan meklingsmøtet jobber med å gjenopprette relasjoner.

God lytting!

Trenger du hjelp i en konflikt? Meld inn saken din til konfliktrådet her.