Helge Web
Helge Bie Rieber, leder av Konfliktrådet i Agder

Det er en 14-åring som skriver dette brevet etter at han ble tatt i en butikk for å ha stjålet. Sammen med mamma møtte han butikksjefen i konfliktrådet for å gjøre opp for seg. Han gruet seg veldig til møtet, men det gikk fint med en hyggelig butikksjef som blant annet fortalte han om følgende av tyverier.

«Etter at vi hadde pratet litt, kom sjefen med noe som sjokkerte meg ubeskrivelig mye. Han sa at det ble stjålet i verdi så mange penger at de går glipp av en hel årslønn til en ansatt, som de ikke kan ansette nettopp fordi sånne som meg stjeler.»

Mange jenter

Konfliktrådene i Norge har ca. 700 saker hvert år som omhandler tyveri og naskeri.  Det er unge gjerningspersoner – de yngste som møter i konfliktrådet er 12 år. Men det er ungdom i alderen 16-18 år som topper statistikken over butikktyver. I motsetning til andre sakskategorier hos konfliktrådet så   er det jenter som er flertall i denne sakskategorien – uansett alder.  Lederen av Konfliktrådet i Agder, Helge Bie Rieber, er ikke i tvil om møtene hos konfliktrådet kan ha god effekt på ungdommen.

-Vi opplever at mange i ettertid sier de er glad de ble tatt. Det hjalp dem å bryte ut av en ond sirkel. Å høre fra butikken hvilke konsekvenser naskeriene har for dem, gjør alltid inntrykk, sier han. Den som møter fra butikken kan også ha utbytte av samtalen siden de får innblikk i hvordan ungdommen tenker.

Fokus på framtida

 Mange ungdommer opplever nok konfliktrådet annerledes enn hva de hadde fryktet på forhånd. Det er ikke kjeft og formanende pekefinger som venter dem der.

-Vi har mest fokus på framtida. Ungdommen blir utfordret på hva de kan bidra med for å gjøre opp for skaden. De får muligheten til å ta ansvar for det de har gjort. Formålet er at når partene går herfra skal de kunne legge saken bak seg, sier Helge Bie Riber som forteller at økonomisk erstatning, arbeidsavtale eller en forsoningsavtale er det mest vanlige i saker med butikktyveri. Avtalen kan inneholde et punkt om å skrive brev der noen – som 14-åringen – får reflektert over handlingen sin ved å gi en beskrivelse over hva de tenkte den gang og i dag….

                                                        www.konfliktraadet.no

Tips en venn Skriv ut