Alle 2 med mat
Her er noen av dem som deltok under forsoningsmåltidet - folk fra konfliktrådet, politi, ungdom og deres foreldre.

På festen som ble holdt på rådhuset i Halden, var både konfliktråd og politi invitert.  –En fantastisk opplevelse! sier kriminalsjef i Halden, Mona Bergseth om festen. Hun takker konfliktrådet for at det ble noe å feire.

Stor bekymring

Politiet i Halden har i lengre tid vært bekymret for konflikten mellom somaliske og palestinske ungdommer i kommunen.  At konflikten så ut til å eskalere der stadig flere ungdommer ble involvert, gjorde ikke bekymringen mindre. Krimsjefen foreslo konfliktrådet som et tiltak og fikk til slutt ja fra ungdommene og deres foreldre. Etter 30 år i politiet har hun – etter eget utsagn – sett at mange konflikter kan finne sin løsning her. Folk må snakke sammen.

-I denne saken var konfliktrådets rolle og metode helt avgjørelse. Det var de som klarte å få løst opp i konflikten ved å ikke gi seg før bakgrunnen for konflikten kom fram. Deretter var det fokus på hvordan ungdommene kunne legge konflikten bak seg – og bli enige om veien videre. Jeg var med på møtet som varte i over fire timer, forteller krimsjefen som sier hun er dypt imponert.  

web Ethel, politi og flere
Lettelsen var stor også hos foreldrene til ungdommene. Her er noen av mødrene sammen med leder av konflitkrådet i Østfold, Ethel Fjellbakk Wright og kriminalsjef på Halden politistasjon, Mona Bergseth

Langvarig konflikt

Politiet har brukt mye tid på ungdommene i den langvarige og fastlåste konflikten.  I en av hendelsene var så mange som tretti ungdommer engasjert. Foreldrene har heller ikke vært enig, så det var viktig for konfliktrådet å involvere dem når det kom til meklingsmøter. Et eget møte ble dessuten holdt der kun mammaer og pappaer deltok. På forsoningsfesten i romjula holdt flere av foreldrene taler der de takket politi og konfliktråd – og uttrykte lettelse. Gutta selv «kvitterte» med håndtrykk og klemmer. Forsoningsmåltidet ble inntatt under stor stemning.

-Det var så flott å få være med. Jeg ble så lykkelig. Vi var forøvrig invitert til å ha med våre ektefeller. Det passet ikke for min, så jeg tok med min 20 år gamle sønn i stedet. Han også synes dette var en kjempefin opplevelse, sier Mona Bergseth som på spørsmål fra sine kollegaer om ikke politiet kan snakke like bra med barn og ungdom – svarer at «ja, det kan vi», men at konfliktrådet har en annen tilnærming til konflikter.

Kan brukes i de fleste saker

- Dessuten kan konfliktrådet bruke mer tid på å snakke med partene enn kanskje politiet har mulighet til, og dermed involvere følelser i større grad. Jeg tenker at konfliktrådet kan brukes i de fleste saker – enten parallelt med etterforskning eller som en egen reaksjon. I noen saker der vi trenger tid til etterforskning kan det oppstå akutte behov for å gripe inn – og da kan et møte i konfliktrådet være det som skal til. Selv om jeg ser det kan være noen utfordringer i forhold til bevismateriale osv. – så vil jeg ofte kunne anbefale å bruke konfliktrådet, sier kriminalsjefen.

Ballen er lagt død

Abulasi (15) og Mothannah (15) var begge med på forsoningsfesten og de bekrefter overfor Halden Arbeiderblad at det har vært en konflikt med vold og slåssing. De beskriver konflikten som en fotball som har begynt å rulle. Dersom en har fått juling, har han hentet venner for å ta igjen, og så har nestemann gjort det samme og det har bare rullet på.

-Det er jo ikke bra og egentlig er det jo ingen som liker konflikter med slåssing og vold, sier de som på festen bekreftet at "ballen er lagt død" og at konflikten er over.  

Tips en venn Skriv ut