TV2 nyhetene
Den tragiske hendelsen fikk stor mediadekning

Ehsan Abadi, 21 år og med jobb i Trondheim har planer for fremtida si. Gjennom bistand fra konfliktrådet fikk han tatt et endelig oppgjør med han som nesten ødela hele livet for han, moren og søsteren hans. Ehsan har bilder i hodet fra den gang han holdt storebroren i armene, mens blodet pumpet ut fra 14 knivstikk som pappa hadde påført han.

web E - hovedbilde
Ehsan Abadi tok et oppgjør med fortida og faren sin.

Fra Iran til Norge

Ehsan kom med familien til Norge fra Iran da han var fire år. Mor ble giftet bort til faren da hun kun var 13 år. Da det første barnet kom viste det seg at han hadde en hjertefeil som trengte operasjon. Derfor fikk de etter hvert innpass som flyktninger til Norge. Operasjonen var vellykket og livet kunne vært positivt om det ikke var for farens måte å prege familien på.

-Pappa var en voldelig person som slo mamma og oss barna nesten hver dag. Han brukte ulike gjenstander og slo oss med. Samtidig skremte han oss med å skulle dele oss i biter med saga. Da ble de andre ble tvunget til å holde fast den han skulle straffe, forteller Ehsan.

I en dokumentar som TV2 sendte for et par år siden, forteller moren til Ehsan om alt det grusomme som skjedde - og om hennes situasjon. Hun hadde ingen å kontakte utenom politiet. Den kontakten ble heller ikke mulig for henne etter episoden der politiet ble varslet, de kom, la han i håndjern, tok han med seg – bare for å slippe han ut igjen neste morgen.

-Da han sto utenfor døra på morgenen, var jeg sikker på at nå blir vi drept alle sammen, sier Ehsan.

mor og far fra TV-dokumentaren
Brudebildet av mor og far. Moren var 13 år den gangen.

Hvorfor drepte du?

Etter hvert ble situasjonen hjemme så ille at moren tok med seg minstejenta, flyttet til krisesenteret og ga far beskjed om at hun ville skilles. Etter få timer fikk hun telefon fra Ehsan som gråtende kunne fortelle at pappa hadde drept storebror.

Mor og hennes to barn fikk gjennom kommunen opphold på en gård der det også var plasser for ungdom. Nils Karl Kulbrandstad som drev avlastning/institusjon ble redningen for Ehsan. Åtte år senere kom brevet fra konfliktrådet med beskjed om at faren som satt i Halden fengsel ville møte han. Ehsan var blitt myndig og sammen med Nils Karl, ble de enige om at dette var rette øyeblikk samt en god ramme rundt et møte med far.

-Dette var noe jeg hadde ventet på i mange år, men når jeg masa om det sa de voksne nei. Jeg trodde pappa ikke ville, men nå skjønner jeg jo at jeg var for ung til et slikt møte. Nå var det annerledes. Henvendelsen kom fra pappa, jeg var 18 år og jeg ville stille han spørsmålet om hvorfor han drepte broren min? sier Ehsan som etter flere måneders forberedelser sammen med konfliktrådet, var klar for møtet i fengselet. Mekler Ethel Fjellbakk Wright – som også hadde møter med faren – advarte Ehsan mot å tro at han ville møte en angrende person.

web - eshram og hjelper
Ehsan takker Nils Karl Kulbrandstad for at han har et fint liv i dag

Søsteren ser bilder

Halvannet år etterpå er Ehsan klar på hva møtet gjorde med han.

-Møtet var avgjørende for meg. Jeg fant meg selv i møte med pappa. Jeg tror at det manglende møtet med pappa var det som holdt meg igjen i livet, etter det har det bare gått framover. Jeg ønsker ikke pappa noe vondt, og det sa jeg til han, men vi to går ulike veier videre i livet.

Dersom Ehsans lillesøster skulle ønske å møte pappa, vil han støtte det.  Men hun har foreløpig ikke ønsket annet enn å se bilder av han. Konfliktrådet vil i så fall bli med i alle ledd. Pappa har ti år igjen av soningen.

-Dere i konfliktrådet tar en sjanse ved å formidle forespørsler som dette til pårørende, men fortsett å gjøre det! Jeg er så glad for at jeg fikk muligheten til dette møtet – og glad for at det tok så lang tid til forberedelser før vi møttes rent fysisk.

web - E i trapp
Ehsan er på full fart inn i voksenlivet

Framtid

Ehsan bor fremdeles på gården til Nils Karl – i egen leilighet. Tunge dager er snudd til et positivt liv for han og familien.

-Det er ingen tvil om at grunnen til at jeg har det så bra i dag, er Nils Karl. Han åpna døra for meg, fikk en farsrolle i livet mitt, lærte meg så mye, støtta meg og trakk i tråder.  Jeg håper å bruke min livserfaring med å hjelpe andre, sier Ehsan Abadi - på full fart inn i voksenlivet med planer og forventing for framtida.

Nå har Ehsan papir på at han er barne- og ungdomsarbeider. Han har gått et år på folkehøyskole og har i dag papirer på at han kan være vekter. I dag er han ansatt i et firma i Trondheim, som gir han en spennende og variert hverdag.

                                                                         www.konfliktraadet.no

Tips en venn Skriv ut