snø 025[1]
Snømåking kan forårsake konflikter

 Av Berit Hagen, Konfliktrådet i Agder

Snøen lavet ned - og eieren av seksjon A i et rekkehus var som vanlig kjapt ute for å måke sin innkjørsel. Det var god plass hos naboen så kan kastet snøen dit. Da eieren av seksjon B   kom hjem seinere på kvelden og måtte parkere ute i gata på grunn av snø på hans gårdsplass, ble han sint. Kamplysten kom fram, og i mørket kastet han all snøen over til naboen. Det motsatte skjedde dagen etterpå og i en ukes tid holdt de på med å kaste snøen over til hverandre.  Begge ble reddet av mildværet, siden snøen forsvant. Da hadde de også kjølt  seg såpass ned at naboen i seksjon A innse at snøkrigen hadde ført til et dårlig forhold mellom de to som fortsatt skulle være naboer. Konfliktrådet ble kontaktet og de sa begge ja til å møtes der. Begge naboene uttrykte hvor viktig det var at en upartisk mekler ledet samtalen mellom dem. På den måten var det lettere å komme fram til en løsning. Heretter skulle de begge legge snøen over på den ande siden av veien, ned i en skråning.

 

Knuste vindu på brøytebilen

I et annet nabolag et annet sted i landet, hadde snøen lavet ned i ei drøy uke. Hver natt hadde brøytemannskaper og privatpersoner nok å gjøre med å holde veier og inngangspartier til leiligheter og hus fri for snø.

Per -  som jobbet for brøyteselskapet, hadde vært ute tre netter. Da han tok seg ei pause i et boligfelt, opplevde han at sidevinduet plutselig ble knust.  Det viste seg at en av huseieren der, Ola ikke hadde klart å besinne seg. For tredje natta på rad hadde han, kona og ungene blitt vekket av motordur og blinkende lys fra brøytebilen. Ungene hadde sovet dårlig i flere netter og frustrasjonsnivået i familien var høyt.

Ola ble anmeldt. Straffesaken endte i konfliktrådet. Per hadde selv små unger og skjønte Ola veldig godt. Mangel på søvn kan få enhver til å gjøre ting en angrer på. Ola og Per fikk snakket om sine behov, bekymringer og forventninger. Samtalen mellom partene gikk lett. For meklerne var det bare å skrive ned avtalen begge var enige om.  Nytt vindu i brøytebilen ble betalt, og med et godt håndtrykk og et smil i øyekroken forlot de hverandre.

                                                         www.konfliktraadet.no

 

Tips en venn Skriv ut