Av Joakim Hope Soltveit, Rådgiver, Konfliktrådet i Oslo og Akershus

«André» (21 år) ble tatt for innbruddet og dømt til samfunnsstraff. Via sin saksbehandler hos friomsorgen, fikk han høre om konfliktrådet og tok kontakt med Konfliktrådet i Oslo og Akershus i oktober 2016. – Jeg ønsket å gjøre opp økonomisk og få lagt saken bak meg. I etterkant gikk jeg rundt og tenkte over det som hadde skjedd.

Konfliktrådet tok kontakt med Gary og innhentet samtykke til å møtes. – For det første så var jeg nysgjerrig på hva konfliktrådet og mekling var. Jeg trodde kanskje at dette var noe han måtte gjøre som en del av straffen sin, men jeg ble imponert da jeg skjønte at han kom frivillig, sier Gary.

Cafe
Gary John Anderton

Et gjenopprettende møte

Den natten innbruddet fant sted, ble politiet oppringt av noen som hørte at ruten ble knust. Så kom de med politihund og tyven ble tatt et stykke unna. Da Gary kom den morgenen, fant han spor av mynter på veien – og fant utrolig nok alle vekslepengene igjen.

Konfliktrådsmøtet mellom Gary og Andrè ble holdt på kaféen. Det ble et møte hvor begge fortalte sine historier og følelser blant det som skjedde.

 – Jeg tror vi har lett å tenke at følgende av innbrudd dreier seg om penger, men det er langt mer enn det. Det er jo mennesker som står bak disken og det er jo mennesker som må ordne opp når innbrudd skjer, sier Gary som forteller at det var tredje gang det var innbrudd i cafeen hans.   

-Skjer det flere ganger så vil jeg nok vurdere å slutte. Vi er et lite sted og vi vil ikke bruke tid og krefter på å reparere skader og dekke uønskede kostnader.

Møtet med «Andre» gjorde at Gary ikke behøver å lure på hvem innbruddstyven er.

  – Jeg tror at når en møter den som har begått lovbruddet og får fortalt hvilket følger lovbruddet har hatt, samtidig som jeg fikk historien til lovbryteren, så gjør det noe med begge. Alle har gjort dumme ting i livet, men det betyr jo ikke at det skal henge over en resten av livet, forteller han.

Sammen med en mekler i konfliktrådet fikk «André» og Gary god tid til å prate sammen. «Andrè» karakteriserer det som et godt møte.

– Det var litt merkelig å møtes, men vi fant en god tone og det var et godt møte. Jeg ble tatt imot med et håndtrykk og et smil og følte at jeg ble godt ivaretatt. Han var forståelsesfull og vi fikk skværet opp, sier «André». På spørsmål om de vil anbefale mekling i konfliktrådet til andre, er svaret ja fra begge.

En lysere framtid

«André» tilbød seg å betale erstatning for det han hadde gjort.

– Min første tanke var da ja, så bra. Det kostet jo penger å få reparert vinduet og vi tapte omsetningen den dagen. Men etter å ha hørt han fortelle om livet sitt og at han hadde slitt med rus og trengte penger, var det ikke viktig for meg at han skulle betale meg tilbake. Han trengte pengene for å komme seg videre i livet. Dessuten fortalte han at han ikke lenger ruset seg. Det var godt å høre, sier Gary som sammenligner opplevelsen med filmen «Pay it Forward» .

 – I den filmen var det fokus på å gjøre gode gjerninger. Det imponerte meg at «André» tok ansvar og møtte opp frivillig for å snakke om det han hadde gjort. I tillegg tilbød han seg å hjelpe med andre ting, ordne noe her på kaféen eller bidra på andre måter og gjøre opp for seg. Det står det respekt av. Men jeg takket nei fordi jeg ønsker at vi skal lukke det kapittelet og komme oss videre. Derfor håper jeg at han får orden på livet sitt og får det bra videre. Og kanskje kan han være med å spre godhet, sier   Gary John Anderton. 

                                                           www.konfliktraadet.no

Tips en venn Skriv ut