Skrevet av Berit Hagen

Snøen lavet ned. Eier av seksjon A i et rekkehus var som vanlig kjapt ute for å måke sin innkjørsel. Det gikk egentlig veldig greit, det var god plass hos naboen, så han kastet snøen rett dit. Eier av seksjon B kom hjem seinere på kvelden og måtte parkere ute i gata. Greit nok at det hadde snødd, men at det i tillegg lå snø fra naboen i hans vei, fikk kamplysten fram i ham. Med uante krefter kastet han naboens snø og sin egen snø over til nabo A igjen. Og sånn holdt de på en ukes tid. Begge ble reddet av mildværet, snøen forsvant. 

Nabo i seksjon A tok kontakt med konfliktrådet. Snøkrigen hadde ført til et dårlig forhold mellom naboene. Begge naboene uttrykte hvor viktig det var at en upartisk mekler ledet samtalen mellom dem. På den måten var det lettere å komme fram til en løsning. Heretter skulle de begge legge snøen over på den ande siden av veien, ned i en skråning.

snø 025
Snømåking kan skape konflikter

Huff den brøytebilen

Hver natt i en uke hadde snøen lavet ned. Brøytemannskap og privatpersoner hadde nok å gjøre med å holde veier og inngangspartier til leiligheter og hus fri for snø.

«Per», som jobbet for brøyteselskapet, hadde vært ute tre netter. Han tok seg som vanlig en pause i rundkjøringa øverst i et nabolag.  Han kvakk kraftig til da sidevinduet ble knust. «Ola» hadde ikke klart å besinne seg. For tredje natta på rad hadde han, kona og ungene blitt vekket av motordur og blinkende lys fra brøytebilen. Ungene hadde sovet dårlig i flere netter og frustrasjonsnivået i familien var høyt.

«Ola» ble anmeldt. Straffesaken endte i konfliktrådet. «Per» hadde selv små unger og skjønte «Ola» veldig godt. Mangel på søvn, sure unger og et tynnslitt forhold til kona, kan få enhver til å gjøre ting en angrer på. «Ola» og «Per» fikk snakket om sine behov, bekymringer og forventninger. Samtalen mellom partene gikk lett. For meklerne var det bare å skrive ned avtalen begge var enige om.  Nytt vindu i brøytebilen ble betalt, og med et godt håndtrykk og et smil i øyekroken forlot de hverandre.

Freste snøen over til naboens hage

«Anna», 80 år, så på snøen som lavet ned. Hvordan skulle det bli i år? Mannen døde i våres. Det var han som hadde hatt krefter, og faktisk glede av snømåkingen. «Anna» hadde ingen av de delene.

I går hadde naboen igjen frest snøen over i «Anna» sin hage. Jo, da, hun visste at det var en avtale mellom hennes mann og naboene. De bodde tett og gressplenen til «Anna» var sånn sett det eneste sted de kunne dumpe snøen. «Anna» hadde stått på trappa og bedt naboen om å slutte. Hun opplevde naboen både frekk og truende når han nærmest hadde kjeppjaga henne inn, med et bryskt svar på at dette var en avtale mellom dem som hun ikke kunne nekte på.

«Anna» ble fortvilet, hvordan skulle hun nå komme seg ut. Hjemmehjelpen kom med et godt forslag. Hun ga «Anna» nummeret til konfliktrådet. Meklerne ga «Anna» og naboene god tid til å snakke. «Anna» fikk fortalt om sine bekymringer og hvordan hun hadde opplevd situasjonen. Naboen som hadde blitt oppfattet som truende og frekk fikk fortalt hvordan han opplevde det.  Det var ikke vanskelig å komme til enighet. Naboene ble enige om at de fra denne dag skulle brøyte «Anna» sin innkjørsel. De hadde jo utstyret. Brei skulle veien også brøytes, slik at det var plass til en ambulansebil. En vet jo aldri i min alder, sa «Anna». «Anna» på sin side ville holde kaffen varm og servere nystekte vafler til naboene som brøytet.

                                                                www.konfliktraadet.no                  

                                                                                

 

Tips en venn Skriv ut