Tone - hovedbilde 1 web
Tone beskriver seg selv som "voldelig" før hun ble tatt av politiet.(foto: Max Emanuelson)

Det siste ranet

Tone beskriver seg selv som voldelig – før hun ble tatt av politiet. Det gikk dårlig på skolen og hun brydde seg lite om familien. Et dårlig miljø, med dårlige folk.  

 -Jeg husker det siste ranet jeg var med på. Jeg var alene hjemme og dro ut på byen ganske seint. Møtte de andre og så lette vi rett og slett etter noen å rane. De «utvalgte» ble to gutter som var yngre enn oss, forteller Tone som medgir at hun slo dem og kasta de i bakken før eiendelene ble stjålet.

-Adrenalinet var høyt. Skummelt, men samtidig følte jeg at jeg skulle bevise noe. Vi brukte pengene på alkohol og joint. Etter at rusen var gått ut tenkte jeg at det var dårlig gjort overfor de guttene, sier Tone.

Flaut å møte mamman

Ungdomsstraff kan idømmes ungdom mellom 15-18 år som begår alvorlig kriminalitet – og der alternativet er ubetinget fengsel. Ungdommen må selv samtykke til straffen som går ut på å møte de som er blitt utsatt for den kriminelle handlingen, sette opp en ungdomsplan med ulike krav, mens et oppfølgingsteam følger deg opp. Teamet er skreddersydd ut fra ungdommens behov og består av folk fra ulike etater som barnevern, politi, skole o.a , private støttepersoner og ungdomskoordinator fra konfliktrådet som administrerer opplegget. I rettssalen ble Tone idømt ett års ungdomsstraff. I ungdomsstormøtet møtte hun ei jente hun hadde vært voldelig mot. Jenta møtte sammen med moren sin.

-Det var veldig tøft! Jeg var veldig overraska over at hun ville. Grua meg – det var ekstra flaut å møte mamman til hun jeg hadde skada. Men i møtet ble alt mye bedre. Jeg føler at vi gjennom konfliktrådet fikk løst problemene oss imellom. Det var topp!

Når møtet med den andre parten var over, satte Tone opp en ungdomsplan sammen med de som skulle utgjøre oppfølgingsteamet i etterkant. Kravene på planen var blant annet skolearbeid, sysselsetting på fritida og rusprøver.

 

Tone - hovedbilde 2 - ran web
Hverdagen med ran og rus er Tone sikker på at hun er ferdig med. (foto: Max Emanuelson)

Ga f….det første halvåret

-Det første halvåret ga jeg f…. og konsentrerte meg bare om å bli ferdig. Så på sommeren tenkte jeg at dette faktisk var en mulig for å forandre meg. Jeg skjønte jo at jeg ikke kunne fortsette med mitt gamle liv – det ville gjøre at jeg havna på et «dårlig sted.» Dermed jobba jeg hele sommeren for å bli helt rusfri, jeg besøkte familien, fikk meg et eget sted å bo – og tok ansvar rett og slett, sier Tone som innrømmer at ikke alle dager var lette. Depresjon og angst kom i stedet for rusen – og hun turte ikke være alene.

-Heldigvis kom jeg inn i et treningsmiljø. Svette og trening fikk meg til å se at folk jobber virkelig for drømmene sine. Hvordan kunne jeg ligge hjemme og være rusa hver dag når jeg så hva andre folk gjorde?  Det ble inspirerende for meg. Jeg fant et godt miljø uten rus, forteller Tone.  

En levemåte som gir ro

Det er flere måneder siden Tone var ferdig med ungdomsstraffen. Hun trener fortsatt flere ganger i uka, og har tatt opp igjen flere fag på skolen for å få bedre resultater enn det hun hadde fra tidligere. Den tida hun har vært gjennom oppsummerer hun som veldig krevende. 

-Det var så mange rundt meg. Det var slitsomt. Dessuten måtte jeg ta urinprøver hele tida. Jeg synes det var tøft, men i dag er jeg så glad for at jeg fikk en ny sjanse gjennom ungdomsstraffen. Trolig ville jeg fortsatt i miljøet der kriminalitet og rus var fokus. Er fengselsopphold tror jeg hadde ødelagt livet mitt, sier Tone som er sikker på at framtida hennes er uten kriminalitet.

-Jeg har lært og funnet meg en levemåte som gir meg selv ro. Nå tror jeg på en god framtid – og jeg har mine planer for utdannelse og mye annet!

                                                              www.konfliktraadet.no

Tips en venn Skriv ut