Kathrine 2
Alt var ikke hyggelig i russetida, sier Kathrine

Det sier snart tjue år gamle Kathrine Oline Hauge som ble involvert i en guffen episode under sin russetid. Hun bor på Østlandet, men var på besøk i en sørlandsby sammen med noen venninner. De kom kjørende i russebilen. Da de ble oppmerksomme på andre russ i en bil de møtte, kastet en av jentene i Kathrines bil et egg på bilen. Reaksjonen fra jentene i den andre bilen var at de kom ut, sparka i russebilen og ga uttrykk for at de mente det var ganske dumt. Flere ble involvert siden en av foreldrene ble oppring. Det endte med at ungdommene avtale et møte i skolegården litt seinere på dagen.

Dytting og slag

-Vi skulle jo dit for å ordne opp. Men noen minutter etter at jeg og venninnene mine kom dit – og møtte jentene i den andre bilen, kjørte det plutselig 10-12 russebiler inn i skolegården. Det var ganske skummelt, forteller Kathrine.  

Det ble ingen forsoningssamtale – heller diskusjon og krangel - og særlig mellom henne og hun som hadde vært sjåfør i den andre bilen. Plutselig ble det dytting og slag.

- Jeg og hun jenta ble ganske hissige mot hverandre og plutselig kom det slag og spark. Jeg ble i etterkant beskyldt for å være den som startet og den som slo først, men det mener jeg ikke er riktig. Uansett kom situasjonen ut av kontroll, forteller Kathrine som sier det var en ekkel hendelse med slag, dytting, spark og lugging. En av hennes venninner prøvde å dra henne ut av «slåsskampen», mens den tredje ringte til politiet.

-Da politiet kom, ble det rolig og vi fikk beskjed om å kjøre hjem. Det gjorde vi, og jeg tenkte egentlig ikke så mye over det som var skjedd, helt til jeg fikk telefon fra konfliktrådet. 

Skrev avtale sammen

Den andre jenta som mener hun ble slått, hadde kontaktet politiet og ble anbefalt å kontakte konfliktrådet. Til tross for at Kathrine mente det ikke var riktig at det var hun som slo først, valgte hun å si ja til å meklingsmøte i konfliktrådet.  I møtet hadde hun med seg en venninne som støtteperson, mens den andre jente hadde med seg to av sine venninner.

-Det gikk helt greit i konfliktrådet.  Det var en rolig tone. Vi snakka sammen. Det var rart å høre at hun hadde vært redd meg i etterkant av det som skjedde. Det var det jo ingen grunn til, men vi skrev begge under på en avtale at hun skulle føle seg trygg om hun traff meg i framtida – samt at vi var enig om å legge dette bak oss, forteller Kathrine. Hun ønsker alle en flott russetid, men advarer mot at dumme hendelser kan oppstå i den stemningen det er å være russ, men rivalisering mellom ulike grupper og ofte for mye alkohol.

-Hold dere unna konflikter, det blir ingen hyggelig russetid ut av det!

                                                           www.konfliktraadet.no

Tips en venn Skriv ut