ingress -ære

Politikere vil bruke konfliktråd mer i saker med æresrelatert vold og sosial kontroll

Å bruke konfliktrådene i hele landet i arbeidet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold – samt videreføre og forsterke prosjektet «Et spørsmål om ære?» fra Konfliktrådet i Sør-Trøndelag, er to av forslagene som tre Stortingsrepresentanter nå foreslår. Direktør i konfliktrådet, Lise Sannerud er glad for initiativet. –Den måten konfliktrådet jobber ved å legge til rette for møte og være lydhøre for partenes behov, gjør at vi absolutt kan bidra i så vanskelige saker som æresrelatert vold, påpeker hun.

Web - vold i nære familier

Vold i nære relasjoner: Hva kan konfliktrådet bidra med?

Å bli utsatt for vold, voldtekt eller seksuell krenkelse kan føre til mange kaotiske tanker, følelser og ubesvarte spørsmål.  De som har vært utsatt for overgrep har ulike behov for hjelp og for noen vil en del av bearbeidelsen kunne være å møte gjerningspersonen på nytt i trygge omgivelser. Konfliktrådet kan bistå med å kontakte den andre parten – samt innkalle, forberede og lede et slikt tilrettelagt møte. 

Bilde 3

Far og sønn fikk ordnet opp etter krangel og knivstikking

Det starta med et friminutt – og ble til en livsstil!  Slik beskriver 20 år gamle Einar Fuglehaug sitt tidligere liv med rus og dårlige kamerater.  Det endte med knivstikking – og det mot sin egen far. Da hadde forholdet mellom de to vært dårlig lenge. 20-åringen fikk ungdomsstraff. -Da konfliktrådet kom på banen fikk vi endelige snakka ordentlig sammen – helt inn til rota, sier pappa Vidar Fuglehaug. I dag er de to «arbeidskollegaer» i Tattoo-sjappa som far har drevet i 18 år.

K-ingress

Tilskuddsordninger

 Sekretariatet for konfliktrådet (Sfk) har ansvar for tre tilskuddsordninger som forvaltes av Kompetansesenter for kriminalitetsforebygging (Kfk).

bilder på mobiltelefon web 1

Tall fra 2017 viser økning i seksuelle lovbrudd

Konfliktrådene i Norge har i løpet av tre år hatt en tredobling av saker som dreier seg om seksuelle lovbrudd.  Antall saker til konfliktrådet har økt med fire prosent fra fjoråret. Flere ungdommer får ungdomsoppfølging, mens antall ungdomsstraffer har hatt en nedgang

MaxEmanuelson_J6A0106

Skadeverk på hotell ble til møte med 21 ungdommer

Et nedlagt hotell ble for fristende for en god del ungdommer som valgte å bli ubudne gjester på hotellet gjennom en knust dør. De ble oppdaget da vaktmesteren på hovedhotellet gikk sin sjekkerunde i den stengte bygningen. En tid senere arrangerte konfliktrådet møte mellom 21 ungdommer, noen foreldre, lærere fra skolen ungdommene tilhørte – og hotelledelsen. Det ble et møte der mange fikk et innblikk i hva følgende av skadeverk kan bety.

En mekler må forholde seg til mange typer konflikter....

Konfliktrådsmekler Marianne Kaasa blir intervjuet i sb.no. Hun snakker om alle type saker som hun må forholde seg til ved meklingsbordet. Alt fra lovbrudd til ektepar som får trøbbel i samlivet. -I motsetning til advokater og rettsvesen tar vi utgangspunkt i hva paret selv ønsker, ikke lover og regler. Vårt mål er at konflikten skal løses på en smidig måte for alle parter, sier Kaasa.

Med innsatte inne

Sterke møter med kvinner i fengsel

-Vi ser mennesket og ikke dommen eller den kriminelle fortiden. Det er viktig å skjønne deres sorg over tapte relasjoner – og angeren over den kriminelle handlingen de har begått.  Det sier meklerne som har jevnlige møter i kvinnefengslet i Vestfold.

Agron jpg

Kjøp og salg via nettet kan bli dyrt...

 Det at noen har en gjenstand til salgs til en rimelig pris, mens andre trenger en gjenstand som er til salgs på nett, burde være en vinn-vinn-situasjon for begge parter. Likevel oppstår konflikter ved privat salg/bruktkjøp på nett. Konfliktrådet er en av instansene som merker en økning i uenigheter eller mislighold av inngåtte avtale om privatsalg på nett.

ILA

Konfliktrådet informerte forvaringsdømte på Ila

Et lovbrudd har konsekvenser utover dem som er direkte involvert i den kriminelle handlingen. Det er mye dårlig samvittighet innenfor fengselsmurene. Konfliktrådet kan legge til rette for møter mellom de innsatte og dem de ønsker å møte. For å informere om den muligheten blir konfliktrådet invitert til ulike fengsler. Sist uke var det temadag på Ila.