Det sier Stian – som ble dømt til 60 dagers fengsel som følge av voldsepisoden. Han fikk mulighet til ungdomsoppfølging i et halvt år i stedet. –Jeg trodde det var det samme som samfunnsstraff – med urinprøver i tillegg, så jeg hadde ikke noe lyst. I dag er jeg glad for at mamma overbevist meg om å si ja til dette opplegget. Jeg har det bra nå.

IMG_3910

Mye blod

Stians historie fra barndom og ungdom dreier seg mye om rus. Det begynte med marihuana og hasj, så eskalerte det til at han også solgte rusmidler. 16 år gammel ble han tatt og siktet for bruk, besittelse og salg av hasj. Etter det gikk det bare verre og verre, ifølge han selv.

-Jeg var rastløs og ikke særlig hyggelig med de rundt meg. Hadde dårlig kontakt med søstrene mine. Tror egentlig at de var redd for meg, forteller Stian som virkelig kom i trøbbel da han og en kamerat banket opp en jevnaldrende på byen en sein kveld.  Om offeret var skadet for livstid eller om han «bare» hadde brukket nesen hans, visste ikke Stian før en tid etterpå. Han husker bare at det var mye blod.

 

Motivert til å endre seg

Unge lovbrytere mellom 15 - 18 år som har begått en eller flere kriminelle handlinger, kan idømmes ungdomsoppfølging dersom det vurderes at tett oppfølging vil kunne forebygge ny kriminalitet. Vilkåret for dommen er at ungdommen er villig til å ta ansvar for handlingen og er motivert til å endre oppførsel. Både lovbryter og verge må samtykke dersom ungdomsoppfølging er aktuelt.

- Jeg var opptatt av var å bli ferdig med den straffen jeg ville få – og så fortsette livet mitt som før.  Da jeg ble kalt inn til en samtale med ungdomskoordinator hos konfliktrådet før rettsaken, var det imidlertid veldig ok – og jeg endte med å si ja til ungdomsoppfølging.

For Stian betød ungdomsoppfølging at han sa ja til å møte han som han slo den kvelden, deretter følge opp en ungdomsplan med ulike krav – og så forholde seg til et oppfølgingsteam som fulgte han opp i gjennomføringsperioden. Opplegget administreres av ungdomskoordinatoren hos det lokale konfliktråd.

-Jeg var heldig med ungdomskoordinatoren min. De samtalene med henne samtidig som jeg ble nøye fulgt opp ut fra kravene i ungdomsplanen, gjorde at jeg begynte å tenke. Jeg besluttet å bruke det halvåret til å «skikke meg» igjen. Via hyppige urinprøver, klarte jeg å bli rusfri.

Framtida er lys

Stian gjennomførte ungdomsplanen. Han er i gang med lærlingeplass og bor med kjæresten sin. Framtida ser lys ut.

-Jeg har så mange planer. Mye har forandra seg for meg. Nå er jeg mer oppgående med seriøse ting. Fått bedre kontakt med familien, passer jobben min – og har planer om fagbrev blant annet. Når noen spør meg om jeg er ferdig med rus og vold, svarer jeg «at det ser slik ut nå.» Men innerst inne føler jeg meg veldig sikker. Jeg fikk en sjanse. Jeg fikk tid til å tenke over det livet jeg levde, og jeg vet at livet nå er mye bedre, sier Stian som tror det var bra både for han selv og for han som ble banket opp – at de møttes og snakka om saken.

-Jeg var flau på det møtet. Jeg visste jo at det jeg hadde gjort var idiotisk og lite klokt. Fint å få sagt unnskyld og satt strek over denne dumme episoden.

 www.konfliktraadet.no

 

 

Tips en venn Skriv ut